Culori de rochii

Tot ce trebuie să știți despre Pantone

Tot ce trebuie să știți despre Pantone

să se alăture discuției

 
Conținutul
 1. Ce este?
 2. Aspect istoric
 3. Pentru ce este?
 4. Paleta de culori
 5. Caracteristici de utilizare

Modelul color "Panton", dezvoltat de compania americană Pantone, este considerat un catalog de referință cu o paletă bogată de diverse nuanțe. Având o mulțime de cataloage, este conceput pentru diferite condiții de imprimare. Materialul din acest articol va ajuta cititorul să înțeleagă ce este Pantone, ce fan este necesar și cum să îl utilizați.

Ce este?

Sub Pantone, este obișnuit să înțelegeți un tip de sistem care vă permite să selectați tonul dorit dintr-un sistem imens de catalog. Acesta este un model de culoare popular la nivel mondial, care este considerat universal și potrivit pentru orice fel de activitate. De fapt, este un sistem standardizat universal pentru identificarea și selecția culorilor sau standardul general acceptat de culori pentru întreaga lume.

Aspect istoric

A existat o paletă de culori atunci când imprimarea publică a început să treacă la un format de culoare. În acest moment a existat o nevoie urgentă de a selecta o paletă de calitate, însă nu exista un standard unic pentru producerea de bunuri în conformitate cu noile criterii. Problema complicată este faptul că casele de tipărire au fost împrăștiate în întreaga lume. Pantone a dezvoltat o paletă unificată, atribuind un cod specific fiecărei culori a unui sistem imens. Acesta conținea litere și numere latine, astfel încât aceeași culoare să poată fi utilizată oriunde în lume.

Orice sistem de culoare a fost creat prin amestecarea mai multor nuanțe, a fost atribuit un număr specific, conform clasificării stabilite.

Acest lucru ne-a permis să comandăm imprimarea tipăririi, fără teama de a distorsiona produsul final. Fiecare umbră Pantone poate fi creată folosind raportul de bază CMYK specificat pentru a produce o jumătate de ton specific.

Urgența și importanța obținerii umbrei exacte au fost fundamentale pentru identitatea corporativă a oricărei companii. Clientul putea alege un ton specific de imprimare din catalog, fără teama că artistul va înțelege culoarea în felul său. Cu alte cuvinte, apariția lui Pantone a simplificat viața multora. Astăzi, tipografiile au nevoie de machete în acest sistem.

Pentru ce este?

Acestea sunt cataloage de culori diferite pentru orientare în sistemul CMYK. Sistemul are nu numai o clasificare, ci și niște directoare speciale, numite fani. În funcție de ce sunt, producătorul le poate oferi pentru diverse materiale, de exemplu, textile, plastic, hârtie. Pentru hârtie, cărțile de referință sunt împărțite în subspecii proprii: pentru hârtie offset, acoperită, mată acoperită și lucioasă.

Cu toate acestea, informațiile nu se limitează la fani, ci pot fi prezentate în format electronic. Acest lucru este convenabil pentru designeri care îl pot exporta în diferite programe.

Una dintre caracteristicile cheie ale sistemului color Pantone este faptul că permite imprimarea cu coloranți fluorescenți și metalizați.

Având în vedere acest lucru, desenul tipografic dobândește adesea luminozitate și pare neobișnuit.

Paleta de culori pantone este bogată în nuanțe care sunt reproduse prin culori de proces. Utilizarea unei astfel de palete este convenabilă pentru dezvoltarea tiparului de imprimare, deoarece atunci când se imprimă pe matrițe nu vor exista diferențe de culoare. Mai mult decât atât, puteți obține culoarea dorită nu pentru câteva, ci pentru o singură fugă. Acest fapt se referă la economii, care este relevantă atunci când comandați imprimarea.

Sistemul Pantone poate fi folosit nu numai pentru tipărire: este aplicabil în designul interior, în îmbrăcăminte, precum și în fabricarea produselor din plastic care sunt vopsite în timp ce este în vrac.

Sistemul utilizează identificarea digitală a nuanțelor pentru imprimarea cu cerneluri mixte și triade. Standardele de culoare sunt numerotate într-o carte cu plierea ventilatorului.

Este, de asemenea, demn de remarcat faptul că eșantioanele pot fi foarte diferite, dar producătorul insistă ca fanul să fie actualizat în fiecare an. Potrivit lui, în decursul anului, culorile se uzează și se estompează și, prin urmare, devin inexacte. Din august 2007, Pantone a fost achiziționat de compania X-Rite, o companie care produce echipamente de gestionare a culorilor și software.

Paleta de culori

Reprezentarea culorilor în tabelul Pantone poate fi diferită. De exemplu, acesta poate fi un cod format din trei perechi de cifre hexazecimale în care fiecare pereche are propria valoare de culoare. În plus, culorile pot fi clasificate prin intermediul cuvintelor cheie (de exemplu, verde, negru, trandafir). Dacă browserul nu înțelege un cuvânt, spectrul de tonuri este redus prin alegerea numai a celor de bază care sunt ușor de înțeles pentru toate browserele.

Formatul RGB implică utilizarea de numere de la 0 la 255, ceea ce înseamnă cantitatea totală a unei anumite culori în cea rezultată.

Formatul RGBa diferă de formatul anterior. Se constată în faptul că această din urmă valoare determină nivelul de transparență sau canalul alfa. Este setat la o valoare fracționată de la 0 la 1.

Paleta include mai mult de 8000 de culori diferite. În acest caz, o culoare sursă poate avea grade diferite de saturație și variază în funcție de temperatură. Poate fi rece sau cald, strălucitor, slab, albită. Pantonnik deosebit de important pentru imprimare, unde chiar o ușoară schimbare a culorii poate distruge toată lucrarea.

Tabela misterioasă sau așa-numitul catalog este prezentată sub formă de foi longitudinale de hârtie, vopsite în culori specifice.

Ca regulă, secvența lor se bazează pe principiul apropierii unul față de celălalt.

Acest lucru este foarte convenabil pentru utilizator, deoarece are capacitatea de a selecta un anumit ton dintr-o anumită culoare, având toate nuanțele necesare într-un singur loc în fața lui. Indiferent cât de multe sunt acestea, nu interferează cu percepția, dar ajută la reducerea timpului pentru selectarea umbrei dorite.

Sistematica este astfel încât frunza este împărțită în zone de aceeași culoare, care schimbă gradul de saturație, începând cu un ton întunecat și terminând cu cel albite. Un ventilator condițional format din flori pantone poate începe cu o culoare galbenă, urmată de ocru, apoi de portocal, de coral, roz, liliac și purpuriu. Deci, poate merge aproape la negru.

În fiecare an, compania propune o anumită culoare, considerând-o ca fiind cea mai preferată a întregii palete. Culoarea nu este aleasă la întâmplare: reprezentanții companiei monitorizează starea planetei în domeniul economiei, ecologiei, psihologiei și societății. Pe baza datelor obținute, aceștia asociază o anumită culoare cu acestea. De exemplu, culoarea mileniului în 1999 a fost aleasă ca fiind albastru deschis, după câțiva ani (în 2005) purpuria a fost cea mai bună culoare a anului. După încă 4 ani, Mimosa a câștigat, după doi ani, Honeysuckle, în 2014, victoria a fost dată strălucitoarei "orhidee strălucitoare".

Institutul angajat în lucrul experimental cu culori este sigur că are un impact asupra diferitelor sfere ale vieții: nu numai moda sau tipărirea, ci și publicitatea, cinematografia, grafica, designul peisajelor și alte industrii.

mimoză
caprifoi
Orhidee strălucitoare

Culoarea originală nu va fi aceeași pe diferite materiale. Depinde de materialul tipărit: de exemplu, dacă hârtia este neacoperită mată, culoarea nu este la fel de strălucitoare ca pe luciu.

Având în vedere această caracteristică, machetele ventilatoarelor sunt imprimate în două versiuni - acoperite și neacoperite.

În ceea ce privește traducerea RGB și CMYK, aceste spații de culoare sunt legate de o tehnică specifică de imprimare. RGB corespunde culorilor diodelor de pe monitor, CMYK corespunde cu nuanțele de cerneală utilizate într-o anumită imprimantă sau alt tip de echipament de imprimare. Cu toate acestea, culorile nu se traduc niciodată perfect unul în celălalt. Ele sunt rigid legate de o tehnică specifică de creație și practic nu sunt potrivite pentru lucrul cu cernelurile de amestec.

Caracteristici de utilizare

Nivele de calibrare Pantone permite selectarea culorii dorite, eliminând inexactități minore și diferențe de tonifiere. Baza oricărui design sau aspect are culoarea actuală, nominalizată în acest an, în primul rând. Aceasta poate fi culoarea fontului din titlurile de imprimare, o formă geometrică în design grafic, un element interior sau o bucată de îmbrăcăminte, precum și un element de interfață, un font, care evidențiază informații semnificative în articol.

Pantone paletă nu este doar ușor de a alege culoarea potrivită.

În plus, vă permite să vă concentrați asupra culorilor finale clare, dacă aveți nevoie să găsiți un companion armonios pentru o anumită nuanță. Nu este dificil de determinat acest lucru, în plus, puteți fi, de asemenea, ghidat de culorile de pe podium - ele sunt întotdeauna un fel de indicator al celor mai recente tendințe de culoare care vor fi folosite în toate ramurile designului.

De exemplu, în acest sezon, pariul se referă la culoarea care încurajează încrederea, o încărcătură de energie și vitalitate. Astăzi nu există o diviziune clară a bărbaților și a femeilor, care vorbește despre independența de gen. Este important ca paleta actuală să vorbească despre consolidarea în societate, aceasta este expresia, dinamica și energia.

Combinația de nuanțe de culoare poate fi complementară, în care contrastele se opun reciproc în roata de culoare Itten.

Aceasta oferă o energie specială, vă permite să obțineți combinații unice prin variația gradului de saturație a celor doi însoțitori. Modelul unei combinații de triade se bazează pe principiul unui triunghi și, în același timp, culorile sunt selectate la vârfurile sale condiționale. Combinația se dovedește a fi neobișnuită, dar nu lipsită de armonie, chiar dacă sunt alese nuanțe pentru design.

În plus, combinația poate fi similară, în care sunt folosite două sau trei nuanțe, amplasate una lângă alta pe roata de culori. Combinația complementară separată este construită pe un principiu diferit. În acest caz, companionii ideali pentru o anumită culoare sunt tonuri adiacente celui care se află exact opus culorii specificate.

Această combinație vă permite să obțineți un contrast mai puțin intens, dar foarte armonios.

Dacă aceste scheme par dificilă pentru persoana obișnuită, puteți acorda atenție compatibilității nuanțelor individuale, de exemplu:

 • alb culoarea este universală și merge bine cu toate nuanțele paletei de culori;
 • bej arată armonios împreună cu tonuri albastre, maronii, smarald, vin și neutre (negru, gri, argint);
 • gri devine colorant emoțional atunci când este completat cu nisip, lemn, violet, visiniu, roz sau albastru;
 • rozul culoarea este un duet armonios cu mentă, alb, nuanțe de măsline, precum și un ton neutru gri;
 • turcoaz pot fi decorate cu o nuanță de fuchsie, roșu cireș, maroniu, cremă, purpuriu saturat;
 • violet arata destul de armonios daca o combinati cu portocala, roz, maslin, gri sau alb;
 • tei culoarea este în armonie cu gri, maro, portocaliu, maro însorită;
 • portocaliu pot fi combinate cu rosu, albastru, mentă, precum și alb sau negru.

Stabilirea numărului de culori dorite este ușor: de regulă, este semnat cu codul personal pantone sau are codul HTML. De exemplu, inscripția "PANTONE Galben 012" sau codul "# FFD200" poate să apară lângă nuanța dorită de galben.

  Dacă umbra trebuie să fie determinată în imprimantă, este chiar mai ușor să alegeți opțiunea dorită: folosiți catalogul existent. În ceea ce privește versiunea electronică, pot exista discrepanțe în semitone, care se explică prin lumina de fundal a monitorului. În cazul în care clientul se îndoiește de acuratețea tonurilor, poate să-și ia paleta și să privească o mostră a culorii produse, verificând nuanțele.

  Catalogul electronic
  Gama de culori

  Ce este Pantone și cum să îl utilizați, vezi mai jos.

  Scrieți un comentariu
  Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. Pentru sănătate, consultați întotdeauna un specialist.

  modă

  frumusețe

  relații