Pietre și minerale

Totul despre piatra spinel

Totul despre piatra spinel

să se alăture discuției

 
Conținutul
 1. descriere
 2. Soiurile și proprietățile lor fizico-chimice
 3. Depozite principale
 4. Recepționarea artificială
 5. Proprietăți de vindecare și valoare magică
 6. Cine este potrivit?
 7. Cum să ai grijă?
 8. Exemple frumoase de produse

Spinelul este una dintre cele mai rare și mai scumpe pietre semiprețioase. Capul lui Monomakh, coroana Catherinei cel Mare, atributele puterii conducătorilor iranieni sunt încrustate cu această piatră. În frumusețe, nu este inferior la rubine, safire și smaralde. Ce este mineralele minerale atât de plăcut ale puternic? Ce proprietăți fizice și magice posedă și pentru cine poate deveni un talisman fericit?

descriere

Spinel este menționat pentru prima dată de celebrul călător Marco Polo din secolul al XIII-lea. După ce a vizitat Pamirs, el a numit locul minelor de rumeguș miniere. În vechea piatră era adesea confundată cu rubin și prețios corund. De secole, multe cristale roșii venerate ca rubine, până în secolul al XIX-lea, oamenii de știință nu au efectuat studii relevante și nu au stabilit adevărul.

În Rusia, spinelul este cunoscut prin cuvântul arab "lal" prin numele minei Kuhi Lal, unde piatra a fost descoperită pentru prima dată. Pământul mineral în pudră a fost folosit ca un medicament pentru diferite afecțiuni și pentru a reduce senzația de sete. Numele de bijuterie cunoscut de la cuvântul german spinell. Cristalele au o formă de vârf.prin urmare, oamenii de stiinta au sugerat ca acest cuvânt inseamna "ghimpe". Conform unei alte versiuni, cuvântul are rădăcini grecești: într-o formă de realizare înseamnă "strălucire", în cealaltă - "scânteie".

În formă modernă cristale transparente colorate sunt folosite în bijuterii pentru realizarea de bijuterii: inele, cercei, margele, brățări, broșe, inele, tiare. Mineral natural de bijuterii de înaltă calitate este o achiziție destul de scump. Bijuterii de designer adesea combină lal cu perle și diamante. Piatra pare să strălucească în crepuscul. Spinelui de aluminiu-magneziu se utilizează în ceramică, în special în producția de materiale refractare, vopsele ceramice rezistente, sticlă.

În știință, piatra este împărțită într-un grup independent de minerale cu un set propriu de proprietăți fizice unice. Prin natura sa chimică, este un oxid având formula MgAl204. Unele dintre ionii de magneziu și aluminiu pot fi înlocuiți cu ioni de alte metale de aceeași mărime, în timp ce proprietățile minerale rămân neschimbate. O parte din magneziu este de obicei înlocuită cu ioni de fier, mai puțin adesea cu ioni de zinc, o parte din ionii de aluminiu - fier sau crom.

Compoziția chimică a blotches determină culoarea.

Mineralul are o paletă bogată de culori. În natură, există un spinel incolor, roz, roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, albastru, violet și negru. În cea mai mare parte este o piatră transparentă cu strălucire de sticlă strălucitoare., având următoarele caracteristici:

 • duritate - de la 7,5 la 8 unități;
 • densitate - 3,57-3,72 g / cm3;
 • tipul de simetrie - cubic.

Soiurile și proprietățile lor fizico-chimice

Probele de spinel diferă semnificativ între ele în ceea ce privește culoarea, transparența și compoziția chimică. Despre ea, putem spune că aceasta este piatra ideală pentru un gemolog - un specialist care studiază pietre. Distingem în mod condiționat următoarele tipuri de minerale.

 • Spinelui nobil. Acesta include spinel incolor și soiuri transparente, cu saturație de culoare impecabilă: rubin, safir, almadin, albastru, spinel verde, rubicellus, balet rubinic.
 • Spinelui comun. Are în compoziția chimică o proporție ridicată de fier, deci pietrele dobândesc o culoare verde închis și negru.
 • Cromat de crom. Se distinge printr-o culoare neagră groasă.A existat o înlocuire a aluminiului pentru crom.
 • Manganitele. Ionii de fier și zinc au deplasat magneziu.
Spinelui nobil
Spinel comun
Cromat de crom
Manganitele

În mod separat, hai să vorbim despre spinelul nobil. Numai acest tip de minerale este o valoare bijuterie și se referă la pietre semiprețioase. Rubel spinel are cel mai mare cost. Prețul unui carat natural de 1 carat atinge 1000 de dolari. Culoarea ei roșie intensă este datorată prezenței ionilor de crom.

Piatra are capacitatea de fluorescență. Sub lumina UV, acesta conferă ochiului uman o culoare roșie.

În al doilea rând merită safir. Culoarea ei este albastră, albastră. De multe ori găsite în mediul natural, deci foarte apreciate.

Rubin Bale datorită manganului, are o culoare roșie roz și o nuanță de liliac. Rubitsell - portocaliu-roșu, piatră galbenă. Are urme de fier.

Pe suprafața unor astfel de exemplare se observă adesea o strălucire a unei stele cu patru sau șase puncte. Acest fenomen este numit efectul asterismului.

Sapphire Spinel
Rubin Bale
Rubitsell

Almadinovaya - spinel violet-roșu. Ganoshpinel are o culoare albastră, cu o nuanță de purpuriu sau purpuriu violet.

Clorospinel are o culoare verde luminos datorită prezenței ionilor de clor în compoziție. Piatra cea mai rară. Mai multe exemplare unice au fost găsite în orașul Ural din orașul Kamenka.

Almadine spinel
Ganoshpinel
Hloroshpinel

Cristalele negre de înaltă transparență și culoare groasă pot fi, de asemenea, atribuite soiului nobil.. În bijuterii, prețuit negru Thai Hercynite.

Rareori a găsit minerale care posedă efectul alexandritei: capacitatea de a schimba culoarea în funcție de iluminare. Cel mai adesea, această calitate are pietre sintetice.

În ciuda diferențelor de culoare, dacă un spinel este șters într-o pulbere fină, acesta va deveni alb.

Negru spinel
Cu efect alexandrit

Depozite principale

Bijuterii spinel este extras în plăci cu cristale unice variind în mărime de la 10 la 12 carate. Uneori mineralele formează drusen. Cele mai bogate depozite de bijuterii scumpe sunt în India, Sri Lanka, Pamirs și Tadjikistan. Din minele Pamirs, cea mai mare probă minerală cântărind 5 kg a fost scoasă la lumină.

Dispozitivele de spinel roșii sunt dezvoltate în adâncurile Mogocului din Myanmar. Minerii mari sunt Tadjikistan, Afganistan și Brazilia. Cristalele albastre sunt aduse din Turkmenistan, SUA și din Madagascar. Sri Lanka este considerată lider mondial în furnizarea de spinel nobil negru.

Piatra ne-decorativă neagră este exploatată în Australia. Depozitele de spinel obișnuit au fost găsite în cantități mari în Rusia: în Ural, în munții Shishim și Nazyam.

În minele Ural puteți găsi mineralul celei mai frumoase culori mov, albastru și smarald.

Spinel indian
Uralul spinel

Recepționarea artificială

Astăzi este foarte dificil de a găsi în vânzare un spinel natural nobil din cauza rarității sale, a dificultăților în minerit și tăiere. Oamenii de știință au învățat să o sintetizeze. Spinelui cultivat artificial este foarte solicitat printre bijutieri. Acesta imită un mineral natural și alte pietre: alexandrit, topaz, zircon, acvamarină.

Potrivit proprietăților sale, un analog artificial poate diferi semnificativ de un om de origine naturală, iar în exterior numai profesioniști cu experiență le pot distinge. Deși puteți încerca.

Dacă piatra are o structură turbidă, o colorare și o incluziune neuniformă, atunci este naturală. Probele sintetice sunt curate și uniforme imaculat.

natural
sintetic

Dezvoltarea mai multor tehnologii pentru obținerea în mod artificial a mineralelor. Printre acestea se numără metoda Czochralski, metoda hidrotermală și metoda de cristalizare folosind fluxuri.Cel mai comun și mai ușor mod de a crește spinel rămâne Metoda Verneuil. Oxizii de magneziu și aluminiu sunt topiți într-un arzător cu foc-hidrogen-oxigen special conceput. Se creează un cristal din picăturile răcite.

Pentru a da culoarea necesară și o nuanță adăugați diferite amestecuri. Cobaltul dă o culoare albastră. Oxidul de crom va face rosul mineral sau roz. Dacă adăugați căldură în timpul topirii, va apărea un model verde. Datorită plumbului de fluor, cresc cristale de azur, fistic, albastru și auriu de aur.

Metoda Czochralski
Metoda hidrotermală
Metoda Verneuil

Proprietăți de vindecare și valoare magică

Spinel are proprietăți de vindecare. Compoziția sa chimică conține oligoelemente utile pentru corpul uman. Renumitul chimist elvețian Paracelsus a numit mineralul zdrobit până la starea unei pulberi ca medicament pentru vindecarea bolilor severe. Dezinfecție, proprietăți hemostatice și de regenerare piatra a fost cunoscută și folosită cu pricepere de vindecătorii și vindecătorii din Rusia.

În tratatele medicinale medievale este scris: "Lal este util pentru obrajii rozși, pentru stomacul sănătos, pentru îmbunătățirea vederii". În zilele noastre, vindecătorii care practică medicina alternativă și litoterapeuții folosesc de asemenea și spinel pentru a vindeca corpul.

Mai ales vindecarea sunt pietre roșii și albastre.

Spelul roșu va ajuta organismul să reziste la infecțiile virale și bacteriene în timpul epidemiilor. Ea are puterea de a crește sexualitatea și atractivitatea femeilor și bărbaților în ochii sexului opus. Îmbunătățește circulația sângelui în organism.

Creșterea erotismului și a pasiunii interesante, nu este recomandată adolescenților, datorită caracteristicilor emoționale ale acestei perioade de vârstă.

Albastru mineral va fi de cel mai mare beneficiu în bolile tractului gastro-intestinal, precum și în reabilitarea după intervenția chirurgicală. Roz spinel utilizat pentru tulburări de somn: insomnie, coșmaruri.

verde - piatra inimii. Corectează activitatea, stabilizează presiunea, ajută la restabilirea vederii. Black Spinel va oferi primul ajutor pentru vătămări, abraziuni, răni, ameliorarea durerii și oprirea sângerării.

De la antichitate, oamenii au observat proprietățile magice ale unei pietre și capacitatea ei de a exercita o influență pozitivă asupra unei persoane. Se crede că spinel aduce succesul proprietarului în toate afacerile și afacerile. Creează în jurul său o atmosferă favorabilă care contribuie la realizarea obiectivelor și îndeplinirea dorințelor. Chiar dacă o persoană este depășită de o bandă neagră în viață, bijuteria va da credință viitorului, o va umple cu energie și va ajuta la depășirea dificultăților.

În viață, totul este fixabil dacă sunteți protejat de Lal.

Spelul roșu este un talisman, mai potrivit pentru bărbați. În țările din est, a fost recomandată ca remediu pentru impotența masculină. Deși femeile frumoase, ea este capabilă să ajute în afacerile de dragoste, să găsească o relație îngustă și să construiască relații puternice. Nu-i de mirare că numele ei este predecesorul fericirii. Stone îi iubește pe oamenii activi, activi, care iau decizii importante și responsabile cu privire la ei și la ceilalți oameni.

În mod tradițional, este un amulet pentru cei care sunt mereu pe drum, a căror activitate este asociată cu călătorii și deplasări constante.

Spinel va salva de la probleme pe drum, întârzieri și situații neplăcute. Posesorul unei bijuterii poate descoperi în mod neașteptat darul clarvederii. și previziunea viitorului, de exemplu, prin visele profetice.

Magele și vrăjitorii sunt atrași de o varietate de minerale negre. Îl folosesc în scopuri magice în timpul ritualurilor. Mineritul îi ajută pe adepții științelor oculte să scape din agitație, să se adapteze la veșnic, să realizeze proiecte la scară largă. Potrivit celor care cunosc manipulările, piatra trebuie ținută cu degetele și în nici un caz nu ar trebui să fie pusă pe palmă. Proprietățile pietrei negre sunt de așa natură încât pot supara echilibrul energiilor din corpul uman.

Spinel - o piatră cu caracter propriu. Nu-i plac pe amăgitori, mincinoși, biliosi, invidioși și necinstiți. El își împărtășește generos energia numai cu suflete sincere cu intenții pure și bune. Cele mai bune "haine" pentru bijuterie sunt un cadru de aur. În combinație cu acest metal, piatra va funcționa la maxim. Un inel care are puterea unui amulet este purtat pe mâna stângă pe un inel sau degetul arătător.

Mineralul are câțiva conducători deodată, aceștia sunt Soarele, Venus și Jupiter, ale căror energii sunt foarte diferite una de cealaltă. Prin urmare, datorită temperamentului capricios și schimbător, spinelul nu este recomandat să poarte tot timpul.

Cine este potrivit?

Spinel - talismanul perfect pentru oamenii născuți sub constelație Lev. El își va umple preferințele cu energie, va spori noblețea înnăscută și va îmbunătăți caracterul "regal". Lal favorizează și alți reprezentanți ai elementului de incendiu: Strelets și Berbec.

Varsator si Capricorn piatra va ajuta la obținerea rezistenței fizice, va adăuga încredere în abilitățile și bunăstarea lor. Taur, Balanta si Pesti vă va oferi ocazia de a găsi o familie fericită, de a construi o carieră de succes, de a ajuta la depășirea dificultăților și a evita colțurile ascuțite.

Black Spinel diminuează perfecționismul și suspiciunea în Dev.

Pentru cine nu este potrivit o piatră, este cancere. Lal îi va introduce într-o stare de liniște, care va adăuga aprinderea și nepăsarea. Aceasta poate duce la pierderea controlului asupra situațiilor de viață și la distrugerea realizată anterior. Scorpions Aveți grijă atunci când utilizați bijuteria ca talisman și bijuterii. Spinel îi va face "orbi" în viață. Ei vor înceta să vadă minciuni, înșelăciune și lingușire.

Mineralele favorizează oamenii cu numele de Sophia, Rose, Robert.

Cum să ai grijă?

Decorurile cu spinel necesită îngrijire delicată. Pentru a menține un aspect atractiv și strălucitor ar trebui urmate câteva reguli simple.

 • Pentru a evita deteriorarea și zgârieturile bijuteria este învelită cu atenție în țesături de catifea. Mineritul este depozitat separat de alte pietre.
 • Spălați în apă caldă cu săpun, fără utilizarea agresivă a produselor chimice de uz casnic.
 • Curatarea cu ultrasunete si abur nu este binevenita.

Exemple frumoase de produse

Dimensiunea strălucitoră de spinel roșu, de 398,72 carate, împodobește regalia dinastiei principale a Romanovilor - Marea coroană imperială a Imperiului Rus. A fost făcută de bijutierii curții cu ocazia încoronării lui Catherine cel Mare în 1762. De atunci până în 1917 a fost încoronată cu împărăția tuturor monarhilor ruși. Relica este păstrată în Fondul Diamond și nu este supusă exportului în afara Kremlinului.

Trezoreria imperiului britanic păstrează un alt specimen magnific al mineralelor, cu o istorie uimitoare de 600 de ani. În orientalul "Hiraj-i-Alam" ("Tribute to Peace") și în Occident "Rubin Timur" Regina Victoria a primit de la conducătorii companiei East India în 1851.

Greutatea minerala - 352 carate. Piatra este fixată într-un colier împreună cu alte pietre. Deși definiția "lanțului toracic" este mai potrivită pentru această bijuterie regală. Este surprinzător faptul că timp de multe secole era posibil să se păstreze tăierea originală indiană.

Pietrele au scrisori scrise în scriptură persană, care au informat lumea despre istoria și proprietarii ei. Printre proprietarii bijuteriilor se numără conducătorii influenți ai Estului: șahii, padișii, precum și faimosul cuceritor Timur-i-Leng ("The Lame Timur"), cunoscut sub numele de Tamerlane. Numele lui a dat numele pietrei.

Proprietarul altei pietre masive de rubin a fost printul Charles de Wales, poreclit de culoarea armurii sale, Prințul Negru. El a primit această piatră în schimbul unei asistențe militare din mâinile monarhului castilian Pedro I.

Piatra a fost moștenită de regele englez Henry V, care nu sa despărțit niciodată de el.Legenda spune că, într-una din bătălii, inamicul a tăiat casca pe capul regelui, dar, împiedicând un "rubin" cu o sabie, nu putea să-l omoare pe comandantul suprem. Deci talismanul a salvat viața monarhului său.

Acum "Printul Negru" strălucește în Coroana Imperiului Britanic. Expuse regalia în complexul Waterloo.

Despre caracteristicile unei pietre arata mai departe.

Scrieți un comentariu
Informații furnizate în scop de referință. Nu faceți auto-medicație. Pentru sănătate, consultați întotdeauna un specialist.

modă

frumusețe

relații